لیزر حکاکی و فرایند های ماشین کاری سنتی

لیزر حکاکی و فرایند های ماشین کاری سنتی

لیزر حکاکی و فرایند های ماشین کاری سنتی ، موضوعی است که قصد داریم در این مقاله درباره آن بنویسیم.دستگاه های لیزر حکاکی توانایی حک بر روی انواع متریال موجود در صنایع مختلف نظیر به کاغذ و طلا و نقره و چوب و لاستیک و پارچه و سنگ و آهن واستیل و پلکسی غیره را دارد ولی شما باید مخصوص به عمده جنسی که میخواهید مارکینگ کنید باید دستگاه مخصوص به همان نوع را تهیه کنید که  دستگاه حک لیزری را به دو روش می شود گروه بندی کرد یکی از لحاظ نوع جنس متریال تقسیم میشوند که به دستگاه لیزر حکاکی بر روی فلزات و دستگاه لیزر حکاکی بر روی غیر فلزات می باشد و دیگر روش گروه بندی شفاف یا غیر شفاف بودن.دستگاه لیزر فایبر توانایی حکاکی انواع متریال از جمله فلز و غیر فلز را دارد به شرطی که از متریال یا جنس مد نظر برای حکاکی نور از آن رد نشود به عبارتی غیر شفاف باشد و اگر قصد حکاکی بر روی اجسام شفاف را دارید باید دستگاه لیزر حکاکی co2 تهیه کنید که این دستگاه ها توانایی حک بر روی غیر فلزات را دارد و توانایی حکاکی فلزات را ندارد.

 

لیزر حکاکی به لحاظ منبع تولید لیزر ۱-لامپی یا همان تیوب لیزر ۲- لیزر فایبر یا سورس لیزر تقسیم میشود که خود منبع تیوب لیزری به دو مدل تیوب فلزی و تیوب شیشه ای تقسیم میشود که تیوب های فلزی برتری های زیادی از جمله قدرت و طول عمر و کنده کاری بهتر دارد ولی در عوض قیمت بالایی دارند و اکثر دستگاه های حکاکی غیر فلز دارای تیوب های شیشه ای می باشند که در ایران چند برند معروف رسی ،ای اف ار ،یانگلی میباشند که بهترین و بیشترین طول عمر برای برند رسی (به گفته شرکت ده هزار ساعت)می باشد.از دستگاه های لیزر غیر فلزات در زمینه حکاکی و انگریوینگ بیشتر در زمینه چرم و منسوجات چرمی (تولید کفش و کیف) وبرش کاغذ (تولید کارت عروسی) و حکاکی تبلیغاتی(جا سویچی ها) و شیشه (تولید ظرف ادکلن) میباشد.لیزر حکاکی و فرایند های ماشین کاری سنتی

پارت لیزر مرکز فروش انواع دستگاه لیزر حکاکی – قبل از خرید ما کارشناسان ما مشورت کنید .

۰۹۱۲۱۷۵۲۵۳۳ مدیر فروش

ماشین کاری مرسوم

ماشین کاری مرسوم شامل جداسازی با حذف مواد از قطعه کار به دلیل تنش های مکانیکی ایجاد شده توسط ابزار بیش از استحکام مواد می باشد . اساس ساز و کار ماشین کاری شامل تغییر شکل برشی موضعی روی قطعه کار جلوتر از لبه برش ابزار است. مواد به صورت تراشه که به وسیله شکست در امتداد صفحات برشی متوالی تشکیل شده اند ، جدامیشوند . لیزر حکاکی و فرایند های ماشین کاری سنتی
دو منطقه تغییر شکل در برش فلزات به عنوان مناطق تغییر شکل اولیه و ثانویه شناخته میشوند منطقه تغییر شکل اولیه ناشی از تغییر شکل برشی جلوتر از ابزار برش میباشد ، که به علت فشرده سازی مواد قطعه کار طی عملیات برش است . در حالی که منطقه تغییر شکل ثانویه ناشی از برش و لغزش تراشه است به طوری که براده از ابزار برش عبور میکند .
فرایند های مختلف براده برداری یا حذف مواد (که در بسیاری از شیوه های صنعتی استفاده میشوند) به طور عمده شامل فرایند های تراش کاری ، سوراخ کاری ، فرز، ماشین کاری سایشی و اره میباشند. خلاصه ای از این فرایند هادر زیر توضیح داده میشوند .تراش کاری رایج ترین فرایند صنعتی برای تولید قطعات استوانه ای شکل بهوسیله براده برداری مواد از سطوح خارجی قطعه های دوار است . این فرایند به خوبی میتواند با تغییر حرکات نسبی بین قطعه کار و ابزار برش ، علملیات مختلفی از قبیل تراش کاری مخروطی ، تراش کاری مستقیم ، تراش کاری چرخشی و غیره را انجام دهد:سوراخ کردن بسیارشبیه فملیات تراش کاری است، با این تفاوت که در آن مواد از سطح داخلی قطعه کار برداشته میشوند.
در سوراخ کاری یادریل کاری ،سوراخ هایی با ازبین بردن مواد قطعه کار با طول ابزار برش (مته) تولید میشوند . مته معمولا دارای یک یا چند شیار برای جداکردن تراشه ها میباشد و برای جلوگیری از داغ شدن ابزار از مایعات در حین سوراخ کاری استفاده میشود . معمول ترین محدوده ی سوراخ ها در محدوده ی 303تا 38میلی متر است. هر چند برای موارد خاص مته های کوچکتر با قطر 0.025میلیمتر بزرگتر با قطر 152میلی متر نیز وجود دارد .

پارت لیزر بزرگترین مرکز فروش انواع ماشین آلات لیزری و قطعات دستگاه لیزر از جمله دستگاه لیزر برش فلز ، دستگاه لیزر برش غیرفلز ، دستگاه لیزر حکاکی ، دستگاه لیزر جوش ، دستگاه لیزر فایبر و کلیه قطعات دستگاه لیزر از جمله تیوب دستگاه لیزر ، مادربرد دستگاه لیزر ، پاور لیزر ، لنز لیزر ، مادربرد لیزر ، نازل لیزر ، ست مکانیک دستگاه لیزر و کلیه ی قطعات دستگاه لیز میباشد.

جهت برقراری تماس با کارشناسان فروش میتوانید در ۲۴ ساعت شبانه روز با شماره ی محمد  چهلمردان ۰۹۱۲۱۷۵۲۵۳۳  تماس حاصل فرمایید.

0/5 (0 دیدگاه)
0/5 (0 دیدگاه)
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید